Bulgaria Insurance

Как да избегнем „празничното фиаско“

date 16 Декември, 2020

Всички очакваме празниците с нетърпение и се вълнуваме в предпразничния период. И колкото повече наближават, толкова повече ни се иска да създадем перфектната атмосфера навсякъде около нас. Съвсем скоро грижите ще отстъпят, поне за малко, място на стотиците мигащи светлинки, ароматни сладки, споделени мигове. Но все пак трябва и да сме внимателни, когато изваждаме миналогодишната украса от шкафовете и декорираме, за да създадем онова любимо чувство за уют и топлина у дома.

Повлияни от празничния дух, често забравяме за нашата безопасност и възникват много инциденти с домовете и семействата ни. Бутнати свещници, разлят восък и изгаряния по килимите, горящи празнични трапези и пердета, късо съединение от пренатоварена елинсталация, пламтящи коледни украси - това са някои от помрачаващите настроение опасности по време на празниците.

Днес ще ви разкрием едни от най-често срещани застрахователни инциденти или нещата, които нашите експерти наричат „редовно празнично фиаско“, с които се сблъскваме в празничните декември и януари през последните няколко години.   

 • Празниците са идеалният момент да се сдобиете с подарък за дома като домашна кино система или нов супер хай-тех телевизор. Внимание! Едни от често срещаните застрахователни претенции в празничните дни са напукани или счупени екрани на телевизори, съборени, докато поставяме или сваляме коледната украса.
 • Не прекалявайте със светещите декорации в дома! При украсяването на елхите, независимо дали са живи или изкуствени, често се изкушаваме да използваме множество електрически лампички, свещи или бенгалски огън. За да избегнете риска от възникване на пожари, ние ви препоръчваме да поставите елхата на безопасно разстояние, далеч от пердетата и други горими материали. Не оставяйте малките палавници да палят сами бенгалски огън и свещи и да играят с тях около елхата. Специални мерки за противопожарна безопасност трябва да вземете, когато имате живо коледно дърво у дома. Отнема по-малко от 30 секунди на пламъците от сухо дърво да погълнат цялото помещение.
Bulgaria Insurance
  • С изключително внимание се отнесете към декоративните светлини, когато правите и външната украса на къщата или балкона. Красиви, но опасни, коледните светлини изискват да сме отговорни и внимателни. Много често те могат да предизвикват пожари, поради прегряване. В случай, че използвате електрическа украса, трябва да проверите предварително техническото й състояние и изправността на електрическото захранване.
  • Докато месите питката за Бъдни вечер или коледните бисквитки, внимавайте къде сваляте златните си пръстени – по празниците има заведени доста претенции за „изгубени“ бижута, които няма как да се изплатят, защото в много от случаите се оказва, че те са изхвърлени с боклука при почистване на кухнята.
  • Мили домакини, не оставяйте без наблюдение включени готварските уреди по време на приготовленията за коледните и новогодишни трапези. Готвенето е основната причина за възникване на пожари или късо съединение по време на празници, Най-честият виновник е храната, оставена без надзор. По това време на годината и захласнати по празничните приготовления е много по-лесно да се разсеем. Добре е да имате под ръка пожарогасител в кухнята, който е предназначен за всички видове битови пожари.
  Bulgaria Insurance
   • Не можем да си представим коледна трапеза без свещи! Но… имайте предвид, че 40% от пожарите по това време възникват заради свещите. Щети, предизвикани от запалени свещи, бутнати по невнимание, предизвикващи пламъци и горящи празнични трапези или коледни украси, и за капак разлят восък по килимите и добре „опушени“ мебели и стени.
   • Въпреки социалното дистанциране и пандемията, някои от нас се готвят за новогодишен купон с приятели. Все пак бъдете внимателни кого и как пускате вкъщи! Може някои от ценните ви вещи да бъдат увредени, изгубени или откраднати, докато вие празнувате. Най-популярните артикули включват мобилни телефони, бижута и часовници. Малките по обем, но с висока стойност предмети, дават възможност на „доброжелателните крадци“ безпрепятствено и незабележимо да си тръгнат. Ако забележите съмнителни следи от взлом или пък усетите подобно намерение в някои от гостите, е време за позвъняване на тел. 112.
   Bulgaria Insurance

      

   И накрая, ако имате застраховка имущество, е добре да погледнете докога е валидна и какви са покритията по нея. Ако ли нямате, с няколко клика може да си сключите изцяло онлайн застраховка „Спокоен дом“ с включена 24/7 спешна помощ при авария.

   Може всичко изброено по-горе да ви се стори ненужно, но всъщност е от съществено значение да бъдете предпазливи и отговорни. Осигурете безопасност за вас и вашето семейство, за да си осигурите спокойни празнични дни.

   Весели празници, бъдете здрави и се пазете!


   Вижте още...

   Как да действаме при първи симптоми на заболяване?

   6 Декември, 2022

   Последните години ни научиха на много уроци. Най-важният от тях е как да опазим близките си и себе си. Има обаче и други въпроси, които чакат своя отг [...]

   Прочети още

   Сигурност и спокойствие по време на учебната година

   9 Септември, 2022

   Тази учебна година започва с по-малко неизвестни от последните две. Пандемията отшумява. Не се обсъжда старт онлайн. Родителите са спокойни и уверени [...]

   Прочети още
   Login Search call EN
   Вход за клиенти Вход за партньори Вход за лечебни заведения
   24/7 Център за обслужване на клиенти +359 700 13 555