Bulgaria Insurance

Здравословните избори, които правим, за да си гарантираме спокойствие през зимата

date 18 Ноември, 2019

С настъпването на зимния сезон все по-често в съзнанието ни изникват образите на грип, хрема и зачервено гърло, дискомфорта от постоянното мрачно време и заледените улици.

Забързаното ежедневие, в комбинация с грипния сезон, предразполагат към засилване на стреса и понижаване на енергията ни. Въпреки това, ако положим усилия и предприемем някои мерки, то предстоящата зима може да се превърне във време за подобрение на цялостното ни здравословно състояние.

За да повишим устойчивостта на организма към физически и психически неразположения, е необходимо да обърнем внимание на следните няколко аспекта:   

Здравословен режим на хранене

Здравословното и балансирано меню отдавна е прието за основополагащ фактор за поддържане на оптимално физическо и психическо състояние. То е съвкупност от това, което ядем през деня и се отличава от диетите, които са избор на храни, контролиращи теглото или функциите на организма. Доказано е, че режим, който е разнообразен и питателен, намалява значително риска от сърдечни заболявания, затлъстяване, инсулт, диабет и рак. Връзката между психическото здраве и храненето напоследък също добива популярност и е подкрепена от редица изследвания. Балансът и регулирането на количествата, които консумираме, са ключови фактори и е необходимо да бъдат следени. Всеки е изпитвал върху себе си влиянието на кафето и алкохола. Прекомерната им консумация води до нервност, тревожност, депресия или зависимост. В ограничени количества обаче те имат благоприятно влияние върху психическото ни здраве. Например, учени от Харвард установили, че за жените, които пият кафе ежедневно, има 20% по-нисък риск да изпаднат в депресия. Aмериканската асоциация за сърдечно-съдови заболявания, след проведени проучвания, установява, че умерената консумация на червено вино, определена като една до две чаши на ден, може да намали риска от сърдечен удар на човек с около 20%. Червеното вино понижава LDL (лошият холестерол) и повишава HDL (добрият холестерол).    

Bulgaria Insurance

   

Достатъчно сън и почивка

Почивката е съществен фактор, когато говорим за възстановяване на тялото и поддържане на здравословно състояние не само през зимния сезон, но през цялата година. През зимата, когато е студено и на тялото му е нужна повече енергия, за да поддържа естествената си температура, тя е още по-важна. Липсата на достатъчно сън може да доведе до проблеми с нервната система, покачване на тегло, промени в храненето и до понижаване на имунитета. Когато спим, телата ни се отпускат – намаляват се нивата на енергия, кръвното налягане, сърдечната честота, дишането и телесната температура. В същото време мозъкът остава активен – обработва се информацията, получена през деня и се възстановява психичния баланс. Почивката намалява и шанса от изпадане в зимна депресия, която е характерна за сезона и често се проявява поради общия спад на енергия.

Намаляване на стреса

Избягването на стреса и излишното напрежение през зимата помага да предпазим тялото си от изтощение, болести и депресия. Напрежението води до изтощение, понижаване на енергията и защитни механизми на тялото. Затова зимата е подходящ сезон да се отдадем на заслужена почивка и пълноценна комуникация. Въпреки, че това изглежда трудно постижимо за съвременния човек, в много от случаите управлението на стреса е свързано с поемането на отговорност и зависи от самите нас: за начина ни на живот, мислите, емоциите и методите, с които се справяме с проблемите.

Bulgaria Insurance

   

Посещение при специалисти

През зимата болестите, настинките и грипните състояния са в своя пик. Често решаваме, че можем да се справим сами и пропускаме ходенето на лекар, което е основна грешка. Дори обикновена хрема може да прерасне в нещо по-сериозно, когато не е лекувана правилно. Трябва да се вземе под внимание, че и необичайните депресивни състояния и чувството за потиснатост също могат да бъдат симптоми. Не ги подминавайте с лека ръка, а се обърнете към правилния специалист, който ще се погрижи за баланса между физическото и психическото ви здраве. 

Bulgaria Insurance

   

Грижата за здравето е възможност и привилегия на съвременния човек, от която е по-добре да се възползваме. А и зимата има своя чар, предоставя ни възможност за нови изживявания, интересни дестинации за почивка и разнообразни зимни спортове. Често възникват и непредвидени ситуации, за които е добре да се застраховаме предварително. Именно затова експертите на България Иншурънс препоръчват да помислите за застраховка пътуване в чужбина или за туристическа, а също и за здравна застраховка. Това е чудесна възможност да се погрижите за себе си и да сте спокойни за здравословното си състояние през цялата година. 


Вижте още...

Как да действаме при първи симптоми на заболяване?

6 Декември, 2022

Последните години ни научиха на много уроци. Най-важният от тях е как да опазим близките си и себе си. Има обаче и други въпроси, които чакат своя отг [...]

Прочети още

Сигурност и спокойствие по време на учебната година

9 Септември, 2022

Тази учебна година започва с по-малко неизвестни от последните две. Пандемията отшумява. Не се обсъжда старт онлайн. Родителите са спокойни и уверени [...]

Прочети още
Login Search call EN
Вход за клиенти Вход за партньори Вход за лечебни заведения
24/7 Център за обслужване на клиенти +359 700 13 555