Bulgaria Insurance

Да се защитим от студа или как да попречим настинката да ни застигне

date 26 Февруари, 2020

Статистиката показва, че ние, възрастните, средно два до три пъти годишно караме на крак настинка. "Това е само обикновена настинка", казваме на колегите, когато кихаме покрай тях. Тази цифра е значително по-висока при децата, които са с по-малка устойчивост от нас и по-крехък имунитет. Въпреки че, в последното десетилетие студът вече не е толкова опасен, колкото преди това, то студеното време може да предизвика наистина неприятни последици като висока температура, болки, секрети, скованост и мнoго други. Установено е, че са необходими най-малко десет дни, за да се отървем напълно от настинката, а чувството за слабост, умора и безсъние може да ни съпътстват още няколко дни.

Bulgaria Insurance

   

И така, какво можем да направим, за да избегнем настинката?

  • Пазете носа и очите! Вирусите са навсякъде, особено там, където има висока честота на хората. След всяко използване на градския транспорт, е задължително да си измием добре ръцете. Вирусите, които причиняват настинка, най-често се предават с ръка на носните или очните връзки. По предмети като моливи, книги или чаши, вирусите прекарват дори часове.
  • Останете вкъщи за уикенда и си починете добре! Много изследвания показват, че липсата на сън може да допринесе за повече стрес, което от своя страна има лош ефект върху имунната ни система. Така бързо ставаме много по-податливи и чувствителни към настинка и болести
  • Правете инхалации, за да поддържате ноздрите чисти и топли.Те много помагат при запушен нос. Друг вариант е баня с гореща пара, която ще ни отпусне в същото време. Пробвали ли сте?
  • Носете шал и шапка! Шалът и шапката помагат за предотвратяване на инфекции с простудни вируси. Шалът поддържа малко по-висока телесна температура в носа, което ни пази от вирусите.
  • Пийте топъл чай! Топъл чай, лимон, мед и джинджифил. Това е печеливша комбинация преди да ни застигне настинката. Не само помага при запушени синуси, но и при суха кашлица, която е първият симптом на настинка.
  • Яжте пилешка супа! Пилешката супа наистина помага - облекчава възпалението, повишава хидратацията и се бори успешно със запушен нос.
  • Сприятелете се с лековитата билка на индианците – ехинацеята! Когато усетим студа, можем да си направим чай от това чудо-цвете и превантивно да подсилим имунната система. Хората, които го правят, боледуват по-малко от настинка или грип.
  • Здрав дух в здраво тяло. Както здравословното хранене, така и редовните упражнения допринасят значително за благосъстоянието ни и здрава имунна система.

През зимата прекарваме повече време на закрито, което допълнително допринася за разпространението на настинки и други заболявания. Ето защо за ваше улеснения препоръчваме да сключите застраховка „България Здраве“, която покрива разходите за посещение на лекар и закупуване на предписани лекарства.

Надяваме се, че с нашите съвети ще успеете поддържате имунната си система в "възможно най-добрата форма". Желаем ви здрава зима, пълна с щастливи моменти!


Вижте още...

Как да действаме при първи симптоми на заболяване?

6 Декември, 2022

Последните години ни научиха на много уроци. Най-важният от тях е как да опазим близките си и себе си. Има обаче и други въпроси, които чакат своя отг [...]

Прочети още

Сигурност и спокойствие по време на учебната година

9 Септември, 2022

Тази учебна година започва с по-малко неизвестни от последните две. Пандемията отшумява. Не се обсъжда старт онлайн. Родителите са спокойни и уверени [...]

Прочети още
Login Search call EN
Вход за клиенти Вход за партньори Вход за лечебни заведения
24/7 Център за обслужване на клиенти +359 700 13 555