Bulgaria Insurance

Природните стихии и автомобилите

date 18 Май, 2021

Свързваме пролетта с хубаво време. Поредицата спокойни и слънчеви дни имат своя успоредна линия. Но... това е и сезона на гръмотевичните бури. Тъмни облаци надвисват над природата, която сякаш притихва в очакване на зловещите камшици и тътена. След това, в началото на едри капки и някак тихо, започва и силният дъжд...

Безспорно думите „буря“ и „мълния“ предизвикват асоциация, в която третият елемент е „дърво“. Често, когато сме навън, в стремежа да се чувстваме защитени, предприемаме действия, които имат обратен на желания ефект.

Нашите експерти дават няколко съвета как да избегнете рисковете, които произтичат от шофиране или паркиране на автомобила под дърво по време на гръмотевична буря.

При гръмотевична буря се счита, че едно от най-безопасните места е автомобилът. Металната конструкция на превозното средство действа като Фарадеев кафез и ни предпазва. Това обаче съвсем не означава, че удареният от мълния автомобил ще остане невредим. Мълнията може да повреди електронни системи, което от своя страна може да предизвика катастрофа. Гумите са добър изолатор. Въпреки това са възможни повърхностни или по-дълбока повреди от отделената топлина.

Ако сте на път и ви застигне буря, нашите експерти препоръчват:

  • Спрете или поне намалете скоростта до минимум.
  • Приберете антената, дори и с риск да се измокрите.
  • Не напускайте затвореното превозно средство, докато бурята отмине.

Друга разпространена погрешна представа е, че паркирането под дърво ще предпази повърхността на колата от дъжда и гръмотевичните бури. Всъщност, това може да коства загубата на любимия автомобил.

Както всички знаем, паркирането в големите градове е проблем. На много места то е предимно неорганизирано. Обикновено забелязваме, че колите са безгрижно паркирани точно пред таблата „Паркирането забранено!“ или в някоя запусната тревна площ под някое дърво, за да им пази сянка. В много от случаите този проблем става огромен, особено при дъждове, придружени от гръмотевици и светкавици.

Нека да разгледаме част от рисковете, които се крият при паркиране на вашия автомобил под дърветата по време на обилни валежи и гръмотевични бури:

  • Мълниите биват привлечена към най-високия връх на проводник. Това обикновено са дърветата, които се превръщат в привлекателна цел за мълнията. Ако върхът е ударен от мълния, токът се спуска по дървото и има вероятност автомобилът ви да обгори.
  • Ако дървото има проблеми с корените, бурите с много дъжд и силен вятър могат да го изкоренят и то да се строполи върху паркираните автомобили и силно да ги увреди.

Ето защо, експертите ни категорично препоръчват да не паркирате своя автомобил под дървета по време на гръмотевични бури.

Часовете след силна буря са най-опасни. Навсякъде има паднали дървета, скъсани електропроводи, наводнения, отломки, счупени стъкла и остри предмети, светофарите не работят. Лесно се стига до пътни инциденти, които също могат да нанесат поражения върху нашия автомобил.

За много хора автомобилът е нещо повече от транспортно превозно средство. Той е въплъщение на комфорта, на семейно благосъстояние, наша ценна придобивка. Осигурява ни свобода на движение. Дава възможност да се отправим към желаното място в желаното време. За да сте спокойни и сигурни на пътя, независимо от прогнозата за времето, България Иншурънс предоставя застрахователна защита със застраховка Каско Gold. Тя дава защита срещу рискове като пожар, буря или други природни бедствия, пътнотранспортно произшествие или вандализъм. Спестете скъпи разходи и неудобствата, произтичащи от непредвидени инциденти с вашия автомобил.

Bulgaria Insurance

Вижте още...

Как да действаме при първи симптоми на заболяване?

6 Декември, 2022

Последните години ни научиха на много уроци. Най-важният от тях е как да опазим близките си и себе си. Има обаче и други въпроси, които чакат своя отг [...]

Прочети още

Сигурност и спокойствие по време на учебната година

9 Септември, 2022

Тази учебна година започва с по-малко неизвестни от последните две. Пандемията отшумява. Не се обсъжда старт онлайн. Родителите са спокойни и уверени [...]

Прочети още
Login Search call EN
Вход за клиенти Вход за партньори Вход за лечебни заведения
24/7 Център за обслужване на клиенти +359 700 13 555