Bulgaria Insurance

Какво ни носят цветовете и как влияят на нашето здраве…

date 13 Април, 2017

Bulgaria Insurance

   

От миналото до наши дни има множество статии и трактати относно психологията на цветовете, тяхното значение и влияние.

Какво представляват цветовете?

Цветовете представляват интерпретация на света в човешкото съзнание, в резултат на обработка на сигнали идващи от светочувствителни очни клетки – конуси и пръчици. При това първите отговарят за възприемането на цветовете, а вторите за остротата на зрението в тъмнината.

Доказано е, че цветовете притежават своя собствена изразителност и могат да влияят пряко върху психиката, а именно – всеки човек категоризира цветовете с различна по степен емоционалност и реагира на тях по своеобразен начин. Цветовите интерпретации могат да се класифицират в зависимост от половата диференциация, психологическите състояния, символизираното историческо време, съответната цивилизация, както и от символиката на природата, алхимията, модата, религията.

Често „определени цветове свързваме с даден пол. В това отношение има проведени редица изследвания, които показват, че жените предпочитат повече червения цвят, а мъжете предпочитат по-скоро синия цвят“. Един типичен пример в това отношение е розовият цвят за жените – именно този цвят е най-често използваният в рекламите, насочени към тях. С жените свързваме и всички светли и весели цветове – говорещи за жизнерадост и фриволност. С мъжете често се свързват повечето студени цветове – говорещи за по-сурова сила и мистичност.

Общоприет е факта, че възприятието на цветовете е съпроводено със силно емоционално въздействие. Този проблем подробно е изучаван при художниците. Кандински е отбелязал, че цветовете оказват двойно влияние върху човека. Първоначално индивида усеща физическо въздействие, когато очите са очаровани от цветовете или се дразнят от тях. Това впечатление е мимолетно, ако става дума за обикновени предмети. Въпреки това, в необичайния контекст (например в картините на художниците), цветовете могат да предизвикват силно емоционално преживяване. В този случай може да се говори за втори вид влияние на цветовете върху индивида.

Радост, топлина, стрес, раздразнителност или физиологична чувствителност…

Но какво точно влияние упражняват различните цветове върху нас?

Многобройни изследвания на психолози и физиолози потвърждават способността на цветовете да влияят на физическото състояние на човека. Установено е, че цветовете действат върху психологичното ни състояние и провокират съответни реакции. Доктор Подолски описва зрителното възприятие на цветовете от човека по следния начин:

Зелен цвят – хипнотичен и болко успокояващ. Оказва благоприятно въздействие върху нервната система, намалява раздразнителността, умората и безсънието, повишава тонуса и регулира кръвното налягане.

Жълт цвят –провокира мозъчната активност и повишава вниманието.

Оранжев цвят – оказва възбуждащо въздействие и ускорява пулса, без да повишава кръвното налягане, подобрява настроението, повишава жизнения тонус, но… с течение на времето не се понася добре.

Син цвят – притежава антисептически ефект. Този цвят е полезно да се гледа при процеси на наличие на гнойни процеси и възпаления. На по-сензитивните хора синият цвят помага повече, отколкото зеления. Но при „злоупотреба“ с този цвят у някой хора се поражда угнетеност и умора.

Виолетов цвят – отразява се добре на белите дробове, кръвоносните съдове, сърцето и подобрява издръжливостта на тъканите на организма.

Червен цвят – създава чувство за топлина и уют. Стимулира дейността на мозъка, отстранява меланхолията, но в големи количества носи раздразнение.

Розовият цвят – предизвиква любов и чувства на радост, подмладяване, дружески отношения, то е цветът на хуманизма, предаността.

Лечението с цветове (хромотерапията) днес е доста популярно. За влиянието на цвета върху организма и нервната система има няколко доказани факти – например че червената част от спектъра възбужда и стопля, а синята – успокоява и охлажда.

Нарушенията в цветното зрение могат да повлияят в различна степен на живота на човек. При леки смущения е възможно хората въобще да не подозират, че имат проблем. Ако тези смущения са по-силно изразени, могат да създадат трудности дори при често извършвани дейности като пазаруване, избор и съчетаване на дрехи, различаване на светлини и светофари на улицата.

Какво представляват цветовите разстройства?

Мозъкът възприема цветовете като комбинация от три основни цвята – син, зелен и червен. Ако ретината губи способността да различи който и да е цвят, то и човека губи тази способност. Например има хора, които не са в състояние да различат зеления от червения цвят. При мъжете това са 7%, а при жените 0,5%.

Много рядко хората въобще не виждат цветовете около тях, което означава, че рецепторните клетки в ретината на очите им не функционират. Други хора страдат от лошо виждане в нощни условия – това означава, че имат слабочувствителни пръчици. Подобен проблем може да възникне при липса на витамин А, а също при наследствена предразположеност. Хората със стандартно зрение са в състояние да различат хиляди различни нюанса на цветовете.

Възприятието на цветовете при хората се променя в зависимост от условията на обкръжаващия ни свят. Един и същ цвят може да изглежда по различен начин изложен на различен тип светлина. Човешкото зрение обаче има капацитета бързо да се приспособява и разпознава промените.


Вижте още...

Как да действаме при първи симптоми на заболяване?

6 Декември, 2022

Последните години ни научиха на много уроци. Най-важният от тях е как да опазим близките си и себе си. Има обаче и други въпроси, които чакат своя отг [...]

Прочети още

Сигурност и спокойствие по време на учебната година

9 Септември, 2022

Тази учебна година започва с по-малко неизвестни от последните две. Пандемията отшумява. Не се обсъжда старт онлайн. Родителите са спокойни и уверени [...]

Прочети още
Login Search call EN
Вход за клиенти Вход за партньори Вход за лечебни заведения
24/7 Център за обслужване на клиенти +359 700 13 555