Bulgaria Insurance

Как влияе стреса върху здравето ни

date 30 Март, 2017

Стрес – думата, която изниква в съзнанието ни, представяйки си ежедневния ритъм на живота на съвременния човек, изпълнен със задръствания по улиците, работата, конфликтни ситуации, несправедливости, които създават чувство на безсилие, негативизъм и апатия.

Стрес – всеки един от нас го е преживял. Понякога стресът може да бъде и положителна сила, която ни мотивира да се представим чудесно на нашия пиано рецитал или на интервюто за нова работа. Често пъти обаче – например когато попаднем в задръстване – той се превръща в отрицателна сила и ни подтиква към конфликт или агресия.

Знаете ли, че… по време на стрес се отделят множество молекули наречени цитокини, които могат да предизвикат различни типове възпалителни процеси в мозъка, които да бъдат основа за психическо разстройство.

Според Ханс Селие стресът е ”неспецифичен отговор на организма на всяко поставено пред него изискване”. Стимулите, които действат на организма могат да предизвикат два типа промени:

  • неспецифични – при тях индивида полага целенасочени усилия , за да се приспособи към ситуацията
  • специфични – тези, с които индивида се справя без усилие

Дори краткотрайните и незначителни стресови ситуации могат да ни въздействат. Например, на много от нас се е случвало да ни заболи стомаха преди важна презентация. При хронични стресови ситуации, независимо дали са причинени от постоянните скандали с вашата половинка или събития като земетресение или терористична атака, последиците са далеч по-сериозни и водят до появата на сериозни здравословни проблеми.

Хроничният стрес може да доведе до соматизация – проява на психически проблеми с физически симптоми. Те са с базисна психическа основа, но в повечето от случаите се изразяват чрез телесни симптоми. Физическите симптоми са непостоянни и могат да се местят от един орган на друг, като те не подлежат на самоконтрол.

Соматоформните разстройства представляват конфликт между тялото и психиката, който се характеризира с възприемане на обичайни стимули от вътрешните органи като израз на някаква болест. Например чуването на сърдечния ритъм на сърцето може да се възприеме като признак за настъпващ инфаркт.

Отличителен белег на соматоформните разстройства е невъзможността на лицето да осъзнае и назове емоционално-психическите си проблеми. В тези случай доста често човека съзнателно отбягва проблемите от такова естество като ги пренасочва във физическо проявление, което е лесно за визуализация в неговите представи.

Симптоми на стреса

  • Физиологични Главоболие, сърцебиене, болки в гръбнака и шията, понижен имунитет, ускорен пулс, повишено изпотяване, болки в стомаха, гадене, лош сън, кошмари, световъртеж, повишено кръвно
  • Емоционални – Песимизъм, депресия, цинизъм,апатия, чувство за неудовлетвореност, ниска самооценка
  • Когнитивни – Постоянни негативни мисли, слаба концентрация, нарушено съсредоточаване, липса на инициатива, нервност
  • Поведенчески – Увеличени конфликтни ситуации, асоциално поведение, злоупотреба с алкохол, хапчета, тютюнопушене, разстройства на храносмилането – булемия и анорексия

Как да се справим със стреса?

Една от най-важните стъпки за справяне със стреса е редовно правене на упражнения и спортни активности. Йогата и медитациите са силно релаксиращ метод за мисълта и съзнанието. Разходките на чист въздух в планината са също чудесна алтернатива. Правилното хранене, в което се залага на по-органична храна, зеленчуци и плодове, богати на витамини, както и риба, която е източник на магнезий, пълнозърнести изделия. Може да се приложи и билколечение, чрез редовен прием на билкови отвари, което оказва силно благоприятно въздействие върху физическото и ментално състояние на индивида.

Ако продължавате да се чувствате претоварени и стресирани: Потърсете помощ. Консултирайте се с психолог или психиатър, който може да ви помогне да научите как да се справи със стреса ефективно. Той или тя ще ви помогне да идентифицирате ситуации или поведения, които допринасят за вашия хроничен стрес и след това ще разработи план за действие за промяната им.

Психосоциалните рискове и стресът на работното място са сред най-големите предизвикателства за безопасността и здравето при работа и ние от Застрахователно дружество България се стремим да отговорим на потребностите на нашите клиенти с нашата медицинска застраховка „България Здраве“, чрез която нашите клиенти могат да се възползват от консултация със специалист – психолог за диагностика и терапия на стреса, както и за служителите е възможно провеждане на тренинг за преодоляване на стреса на работното място.


Вижте още...

Как да действаме при първи симптоми на заболяване?

6 Декември, 2022

Последните години ни научиха на много уроци. Най-важният от тях е как да опазим близките си и себе си. Има обаче и други въпроси, които чакат своя отг [...]

Прочети още

Сигурност и спокойствие по време на учебната година

9 Септември, 2022

Тази учебна година започва с по-малко неизвестни от последните две. Пандемията отшумява. Не се обсъжда старт онлайн. Родителите са спокойни и уверени [...]

Прочети още
Login Search call EN
Вход за клиенти Вход за партньори Вход за лечебни заведения
24/7 Център за обслужване на клиенти +359 700 13 555