Bulgaria Insurance

Ползи за здравето от поддържането на билкова градина

date 19 Юни, 2020

Bulgaria Insurance

   

Грижата за билкова градина може да бъде благодат за твоето лично здраве така, както и за зеленчуковите и овощните градини. Градинарстването, във всичките му форми, изисква да отделяме време на слънце, да спортуваме, да увеличаваме количеството витамин D в организма си и да изгаряме калории. А и както знаем, слънцето и движението са гаранция за нашето здраве и дълголетие.

В дните преди Еньовден - деня, в който билките са най-лековитите и цели семейства излизат при първия слънчев лъч по баири и поляни, ние, вашите застрахователи сме подготвили интересна информация. Ще се спрем на няколко от лековитите растения, които са сред най-популярните в България и често ползваме в нашето ежедневие.

Ползата от твоята билкова градина е и възможността да разполагаш целогодишно с пресни подправки и традиционни чайове. Едва ли някой ще отрече, че най-вкусните ястия се получават с това, което сами сме отгледали. А и чая е по-лековит и вкусен, когато сме събрали билките сами.

Какво да засадиш в двора или на балкона:

  • Мента! Тя е една от най-широко използваните и разпространени билки у нас. Освежаваща напитка през лятото и ароматен затоплящ чай за през зимата. Успешно замества сутрешното кафе и е мощен мозъчен активатор. Чаят от мента е традиционно средство за облекчаване на стомашно неразположение и главоболие. Ментолът в растението, при вдишване на пара, действа лечебно на лигавицата при запушен нос, както и спомага за рефлекторното разширяване на коронарните съдове при стенокардия. 
  • Лайка! Лесно за отглеждане растение, което е универсален дезинфектант и в същото време великолепна украса. Подобно на ментата, чаят от лайка се използва за лечение на стомашно неразположение. Бани и промивки с лайка действат успокояващо и се отразяват чудесно на цялата нервна система, за намаляване на тревожността и при безсъние в по-леки форми. Изплакването на устата с лайка лекува афти. С отвара от лайка се прави промивка на очите при конюнктивит и други очни възпаления. Този фин цвят се оказва мощен лечебен препарат с широкоспектърно действия.   
  • Маточина! Отглежда се лесно и сенчестите места са подходящи за нея. Леко блестящи, ярко зелени листа, и аромат на лимон при стриването им. Разпространена е в почти цялата страна. Чаят от маточина се използва при тревожност и безсъние. Твърди се, че чай от маточина помага на пациенти с Алцхаймер за подобряване на паметта и за намаляване на депресивното състояние, неспокойствието и възбудата.   
  • Мащерка! Свързваме този чудесен аромат с огряна от слънцето горска поляна по източните склонове на планината. Малцина знаят, че мащерка се отглежда и в градината със същия успех. Свежите листа и стъбла на растението, така както и в изсушен вариант, придават на ястието неустоим аромат и вкус. Мащерката е класически горски чай. Прилага се за общо укрепване и за предпазване от инфекции. Великолепен коктейл от 3 антиоксиданта, които пречистват тялото. Мащерка може да отглеждате на импровизирана полянка в градината или дори в саксия на терасата.   
  • Риган! В България са познати няколко разновидности на билката. Скромното на вид растение, което се среща в много селски дворове и поляни, дори край пътя, е всъщност претенциозна подправка за ценители. Маслини, пресносоло сирене, салати с едро нарязани зеленчуци, пици или спагети – всичко, което е придобило известност като Средиземноморска кухня. В същото време лечебните свойства на растението са по-малко известни. Изсушените стъбла са заместител на чай. Използват се при кашлица, при белодробни заболявания, високо кръвно налягане. Като подправка и за лечебни цели се използва този вид, който цъфти с розово-виолетови цветчета.

Докато мнозина мислят, че природните лекарства са по своята същност безопасни, истината е, че билките могат да взаимодействат с лекарствата по вредни начини. Не забравяй да се консултираш с твоя лекар, преди да използваш някакви билки като здравна добавка, за да си сигурен, че няма да има нежелани или опасни странични ефекти.

Очаквайте още съвети и полезна информация от нас. И да обобщим: слънцето и билките ни правят по-силни и устойчиви. За всички останали случаи, ние сме с грижа за теб - за здравето, за дома и за билковата ти градина. Инвестирай във важните неща още днес. Лесно, бързо и удобно – можеш да изпратиш запитване за оферта онлайн на сайта на България Иншурънс.


Вижте още...

Как да действаме при първи симптоми на заболяване?

6 Декември, 2022

Последните години ни научиха на много уроци. Най-важният от тях е как да опазим близките си и себе си. Има обаче и други въпроси, които чакат своя отг [...]

Прочети още

Сигурност и спокойствие по време на учебната година

9 Септември, 2022

Тази учебна година започва с по-малко неизвестни от последните две. Пандемията отшумява. Не се обсъжда старт онлайн. Родителите са спокойни и уверени [...]

Прочети още
Login Search call EN
Вход за клиенти Вход за партньори Вход за лечебни заведения
24/7 Център за обслужване на клиенти +359 700 13 555