Bulgaria Insurance

Имам ли нужда от здравна застраховка?

date 29 Септември, 2020

Bulgaria Insurance

   

Колко пъти си задаваме въпроса: Всъщност какво точно представлява здравната застраховка?

Здравната застраховка е специалният билет, който купуваме, за да си осигурим своевременно и качествено лечение в случаи на необходимост от медицински грижи. Обикновено са покрити прегледи и изследвания, престой в болница и лекарства. Идеята, която стои зад една здравна застраховка е проста: навременна и достъпна медицинската помощ и здравни грижи. Така сте взели мерки за случаите, в които те могат да бъдат доста скъпи и ненавременни. Нещо повече: много хора не могат да платят всичко това от собствения си джоб при непредвидени инциденти и ситуации, свързани със здравето.

Наистина ли ми трябва?

За млад човек, който прекарва повече време във фитнеса, отколкото олимпийски спортист, заболяванията са рядкост. Особено в случаите, в които имаш прабаби и прадядовци, които ритат топка на 99, т.е. ти формално погледнато си генетично здравеняк В такива случаи е нормално е да си задаваш въпрос: Защо да си правя труда да харча пари за допълнителна здравна застраховка? Не са ли доста добри шансовете никога да не се разболея сериозно? Надяваме се. В същото време, без да го пожелаваме никому, знаем, че всеки ден хиляди напълно здрави хора чупят кости, нуждаят се от шевове, установяват, че имат заболявания или възниква нужда от операция. Може никога да не ти се случи. И все пак, добре е да се знае, че сметките за медицински разходи извън покритието по НЗОК, дори от малък инцидент, могат да объркат драстично личните финанси. Едно по-сериозно заболяване може да „глътне“ дългогодишните спестявания, както и тези на семейството.

На пръв поглед здравната застраховка може да изглежда излишна и скъпа. В същото време да се окаже, че нейната липса струва много повече.

Към момента в България здравното осигуряване е задължително за българските граждани и гражданите на други държави, които пребивават постоянно в страната. Студентите в редовна форма на обучение до 26-годишна възраст са осигурени от бюджета. Между завършването на средно образование и започване на обучение в университет обаче, родителите трябва сами да покрият вноските ти за здравно осигуряване. След завършване на университет ще трябва да се осигуряваш сам или чрез работата си. Но дали задължителната здравна осигуровка е достатъчна?

И… не е ли по-добре да имам и допълнителна здравна застраховка?

Може би ви трябва, защото независимо колко добре се грижиш за здравето си, рано или късно ти се налага да посетиш специалист, поради един или друг здравословен симптом. На всички е добре позната ситуацията, при която „висим“ пред кабинета на GP-то за направление, след което правим хиляди еквилибристики да се свържем със съответния специалист, който ни записва час за след месец … След този месец има вероятност вече да сме оздравели или състоянието ни драстично да се е влошило. Ако човек няма достъп до здравна застраховка чрез работодателя си или е на свободна практика, то може да помисли за индивидуално закупуване на допълнителна такава. Това може да е по-скъпа опция от споделянето на риск с група хора (като с други служители, група приятели и т.н.). Може да изглежда странно да купуваш нещо, което може никога да не ти потрябва. В този случай мисли за здравната си застраховка като за инвестиция в твоето спокойствие. Ако се разболееш или претърпиш злополука и не можеш да работиш, може да ти е трудно да плащаш ипотека или да се справяш със сметките, особено ако нямаш достатъчно спестявания или болнични от работодателя си.

Тук идва въпросът: От какъв вид здравна застраховка имам нужда?

Както за всяка доброволна застраховка и тук става въпрос за много личен избор. Всеки индивидуален застрахователен план е различен, когато става въпрос за това какво се покрива, какво не и колко струва. Да разбереш кой план е подходящ за теб е въпрос на предпочитания и личен избор. Разбира се, всеки иска да получи най-много покрития и предимства на най-ниска цена.

Нашите експерти са на линия, за да ти помогнат да се ориентираш и да избереш оня план, който ще ти даде възможност да получиш бърз и надежден достъп до качествени здравни грижи, отговарящи на твоите потребности. Разгледай нашите предложения на сайта, и ни се обади директно за съвет, безплатна консултация или за оферта.

И бъди сигурен, че имаме специалисти, които могат да ти предоставят съвети и подкрепа, когато имаш нужда.


Вижте още...

Как да действаме при първи симптоми на заболяване?

6 Декември, 2022

Последните години ни научиха на много уроци. Най-важният от тях е как да опазим близките си и себе си. Има обаче и други въпроси, които чакат своя отг [...]

Прочети още

Сигурност и спокойствие по време на учебната година

9 Септември, 2022

Тази учебна година започва с по-малко неизвестни от последните две. Пандемията отшумява. Не се обсъжда старт онлайн. Родителите са спокойни и уверени [...]

Прочети още
Login Search call EN
Вход за клиенти Вход за партньори Вход за лечебни заведения
24/7 Център за обслужване на клиенти +359 700 13 555