Bulgaria Insurance

Спортът е здраве!

date 8 Октомври, 2015

Bulgaria Insurance

   

Или как да подобрим качеството си на живот, без да посещаваме аптеката.

Всички сме чували, че спортът и изобщо движението като цяло е полезно за нас и подобрява физическото и психическото ни здраве, занижава нивата на стрес и цялостно ни кара да се чувстваме добре в собствената си кожа. Но при съвременния начин на живот, който водим, спортът и движението не винаги са така лесно постижими. Това се дължи на заседналия начин на живот, който води голяма част от населението. Светът се променя и вече работата на повечето хора изключва напълно физическата активност. Това неизменно води до повишаване на процента на затлъстяло население и съответно на повишаване на броя хора, страдащи от болести, свързани именно с това явление.

Разбира се, да се отделя време за спорт в натовареното ни ежедневие не винаги е лесно. Често човек е твърде изморен и зает с работа или пък предпочита да прекара време със семейството и децата си, или запълва свободното си време с други хобита, несвързани с движение.

Но всички извинения, които голяма част от хората си намират, за да не спортуват, са в резултат на това, че не осъзнават огромния принос на физическата активност за здравето ни.   


Ето и някои от основните ползи от спортуването, което ще оптимизира Вашите здравни застраховки:

  1. Активното движение спомага за увеличаване на плътността на костно-ставното вещество, а съответно и устойчивостта му на натиск и натоварване. Скелетната мускулатура и сухожилията стават по-еластични и се удебеляват, стабилизирайки костите и намалявайки осезателно процента на получени травми. От това следва, че опасността от остеопороза в по-напреднала възраст намалява значително.

  2. Спортът спомага за добрата кондиция на ставите. Без движение предпазващата тъкан, която предотвратява триенето помежду им, не е снабдена с хранителни вещества. Липсата на физическа активност може да доведе възпаление или обездвижване на ставата. В такива случаи, ако имате сключени с нас здравни застраховки, може да се възползвате от консултация със специалисти от нашия списък с доверени лекари.

  3. Добрата мускулна кондиция спомага много и за доброто функциониране на кръвоносната система. Това е така, защото мускулите помагат за изпомпването на кръвта обратно към сърцето. Чрез контракциите си те я изтласкват заедно с лимфата към горната част на тялото. При обездвижване или слаба мускулатура този процес се затруднява, което води до събиране на кръв в съдовете и тяхното разширяване. Това създава опасност за образуване на разширени вени и тромбози. Активното движение повлиява благоприятно сърцето като спомага за по-икономичната и ефективната му работа. Сърдечният мускул на един активен спортист изпомпва повече кръв с по-малко удари в минута, а процесът на производство на кръв се повишава значително. По този начин се увеличава и броят на червените клетки, които са отговорни за пренасянето на кислород в мускулите и органите.

  4. Естествено, спорът намалява количеството мастна тъкан в организма. Това може да се определи като основна причина за практикуването на спорт. Повишените нужди от енергия стимулират организма да използва натрупаната в запаси мастна тъкан, което води до постепенното изчезване на мастните възглавнички. Тази промяна, освен, че е благоприятна и желана за външния вид, допринася и за нормализиране на нивата на холестерол в кръвта, което пък намалява риска от инфаркт.

  5. Практикуването на някакъв вид спорт спомага за повишаването на имунитета, защото в резултат на физическата активност количеството антитела в организма нараства значително.

  6. Подобрява се работата на белия дроб. Капацитетът на един активно спортуващ човек е около 2,5л въздух, а за сравнение- на един неспортуващ- около 0,5л.

  7. Спомага дейността на черния дроб. При тренировка той освобождава значителни количества захар в кръвта, която се изгаря в клетките и се превръща в енергия за организма.

  8. Спортът повишава оросяването на мозъка, което допринася за образуването не нервни клетки. Активно спортуващите хора имат по-добра памет и се концентрират по-лесно.

  Всички тези ползи допринасят за цялостното добро състояние на организма и повишават значително качеството на живот на дадения човек. Освен всички ползи за физическото състояние, спортът повлиява благоприятно и нашето психическо състояние. Има изследвания показващи, че високите количества медиатори като серотонин и ендорфин, които се отделят по време на тренировка повлияват много благоприятно симптомите на депресия. Смята се, че тренировките са толкова ефективни в борбата с депресията, колкото и медикаментозното лечение. Освен това физически активните хора разграждат хормоните на стреса много по-бързо, което им позволява да се отпуснат и починат от работата си много по-лесно и ефективно. Състоянието на всички показатели можете да следите в списъка на доверените лекари и медицински заведения и лаборатории, които обслужват клиентите със здравни застраховки от ЗАД България.

  Както се вижда ползите от спортуването са безспорни. Физическата активност допринася изключително много за доброто здраве, трудоспосбността и дълголетието на човека. Ето защо е необходимо всеки един от нас да се научи да отделя време за спорт, който да му носи удоволствие. Чрез движението ние можем да полагаме качествена грижа за здравето си и да се забавляваме с приятели, защото освен всичко друго, спортът помага и за по-лесното социализиране с други хора.

  ЗАД България насърчава спортуването. Това е част от нашата корпоративна социална отговорност – да се оптимизират разходите за лечение и здравни застраховки.

  Здравни застраховки за физически лица [ТУК]

  Здравни застраховки за юридически лица и фирми [ТУК]


  Вижте още...

  Как да действаме при първи симптоми на заболяване?

  6 Декември, 2022

  Последните години ни научиха на много уроци. Най-важният от тях е как да опазим близките си и себе си. Има обаче и други въпроси, които чакат своя отг [...]

  Прочети още

  Сигурност и спокойствие по време на учебната година

  9 Септември, 2022

  Тази учебна година започва с по-малко неизвестни от последните две. Пандемията отшумява. Не се обсъжда старт онлайн. Родителите са спокойни и уверени [...]

  Прочети още
  Login Search call EN
  Вход за клиенти Вход за партньори Вход за лечебни заведения
  24/7 Център за обслужване на клиенти +359 700 13 555