Bulgaria Insurance

Здравната застраховка поддържа служителите в добра форма

date 6 Ноември, 2017

Bulgaria Insurance

Снимка: © Юлиян Донов за списание „Мениджър“Предлагаме комбинация от разумна цена срещу високо качество, споделя Николай Логофетов, изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Застрахователно дружество България, в интервю пред списание „Мениджър“

Господин Логофетов, как застрахователните продукти улесняват работодателите да привличат и задържат ценните си хора?

Пакетът от придобивки е от съществено значение за привличането и задържането на топ-таланти. Около 60% от наетите съобщават, че бонусите и придобивките са основен фактор, когато дойде момента приемат дадена оферта за работа. Както знаете в България, в повечето от случаите, допълнителните здравни застраховки се поемат от работодателите, като част от социалния пакет, с който привличат кадри и ги задържат. Чрез нашите продукти и услуги им даваме възможност да покажат и пред себе си, и пред хората си, че ги е грижа за човешкия капитал в компанията.    

Моят съвет е, ако фирмата може да предложи пълна здравна застраховка, да го направи, тъй като по този начин, най-вероятно ще привлече по-добри кандидати и ще запази служителите си по-дълго от конкурентите си. Ако обаче фирмата не е в състояние, може да опита да плати поне половината от здравния план на всеки служител, за което могат да се ползват и данъчни преференции, а останалата част да се поеме от самия служител.   


Коя е застраховката, включена в социалния пакет, която в най-голяма степен гарантира, че служителят няма да напусне или ако го направи ще има за какво да съжалява?

Допълнителните придобивки насърчават лоялността към работодателя и подобряват трудовото представяне, а и голяма част от тях са необлагаеми, което ги прави атрактивни за служителите. Например, стандарт по отношение на допълнителните социални придобивки в IT сектора в България са здравното застраховане и ваучери за храна, карти за спорт, наличието на минерална вода, чай, кафе в офиса.
Когато един служител напусне компания, в която е имал осигурена допълнителна здравна застраховка от работодателя и постъпи в друга, дори и срещу по-висока заплата, но без допълнителна застраховка, това е едно от нещата, което ще му липсва до голяма степен. Имаме такива случаи, когато напуснали служители се обаждат и искат самостоятелно да си сключат допълнителна здравна застраховка за себе си и семейството си. Причината е, че така спестяват опашките в поликлиниките и нуждата от направления, осигуряват си достъп до предпочитани лекари в медицинските заведения, а в определени случаи спестяват и разходите за лекарства и консумативи.   


Има ли разлика между допълнителните здравни застраховки, които търсят управителите и директорите, спрямо мениджърите на средни нива и експертните позиции?

Обикновено компаниите избират определен план за всички служители, в това число и за мениджмънта. Разбира се може да има изключения, но те са по-скоро рядкост. По отношение на мениджъри, които търсят наистина всеобхватен продукт с най-високи нива на покритие и в Европа и в целия свят, предлагаме ексклузивен продукт „Здраве без граници“на партньорите ни от АХА, който е наистина най-доброто на пазара.   


Конкуренцията сред застрахователите как се отразява на цените на здравни застраховки?

Пазарът на здравни застраховки в България се развива и е със сериозен потенциал. Ръстът на здравните застраховки само за първите пет месеца на 2017 е над 14% спрямо същият период на миналата година. Други обнадеждаващ фактор за всички застрахователи е, че все още над 85% от работещите в страната разчитат основно на здравната каса за своето лечение. Предвид факта, че допълнителните здравни застраховки са преди всичко приоритет на големите компании в България (с над 200 служители), то те ежегодно са затрупвани с оферти за корпоративна здравна застраховка от 22-те застрахователни компании, предлагащи здравно застраховане на пазара, което прави трудно отсяването на най-подходящата оферта за техните служители. Както виждате конкуренцията е доста голяма.
Относно цените – има много фактори, които влияят върху тяхното формиране – броят на служителите във фирмата, основен или разширен пакет на услугата, покрит лимит за лечение, стоматолог и възстановяване на разходи, степента на ползване и процентът заболеваемост. Разбира се, ние се стараем предоставените от ЗАД България цени да бъдат конкурентни, но не се стремим да сключим договор на всяка цена. Важното е клиентът да е убеден, че това което му се предлага е комбинация от разумна цена срещу високо качество на услугата.   


Какво е търсенето на международните здравни планове (АХА) и коя е тенденцията, която наблюдавате?

Радвам се, да отбележа, че една година след лансирането на Международните здравни планове „Здраве без граници“, в партньорство с АХА PPP International , интересът към тях значително нараства. Имаме много клиенти, които си подновиха застраховката за още една година. Повишеният интерес към тези продукти на пазара се дължи не само на затрудненията и несъвършенствата в обществената здравна система, но също така и на промяната в мисленето, че здравната застраховка не е само за случаите, когато хората са болни, а че тя трябва да спомага за опазването на хората в добро здраве.
Повечето от застрахованите ни клиенти са индивидуални или семейства с деца, но имаме вече и такива, които надградиха корпоративната локална застраховка с опцията „Болнично лечение“ на Международни здравни планове „Здраве без граници“за някои от ключовите си служители. Интересът тепърва ще расте, защото в България вече се оформя една стабилна прослойка среден мениджмънт – хора, които работят в международни компании и могат да си позволят да заделят пари за подобен вид застраховка. Например индивидуална застраховка за работещ между 35 и 44 години с пълно покритие (болнично, извънболнично и онкологично лечение + международен медицински асистънс) за територията на Европа се равнява на 200 лева на месец при годишен лимит 4 000 000 лева, включващи обширен диапазон от разходи за здравни услуги и лечение, както и преференциални условия в над 11 000 здравни заведения от международната партньорска мрежа на АХA Group. Само за информация на читателите на „Мениджър“ един скорошен пример – през това лято мой приятел, който работи във Франция, си счупи тазобедрена става. Престоят в болницата на ден беше около 1800 евро, отделно сметките на лекарите и хирурга, който го оперира, близо 25 хил. евро.  


Кои са другите програми, които предлагате съвместно със световния лидер АХА?

В момента работим върху нов продукт, който е насочен най-вече към поколението Y, познато още като милениълите. Едно от най-големите, но най-бегло споменавани предизвикателства в грижата за здравето, пред които са изправени днес работодателите, е психичното здраве на служителите. Съобщават се все по-високи нива на депресия, криза с наркотиците и увеличаващите се доказателства, че стресът и депресията са свързани с големи физически рискове за здравето. Работодателите трябва да погледнат отвъд традиционната здравна застраховка, да разширят общото благосъстояние и подобрят здравето на служителите си. Тази тенденция ни насочи да потърсим начин да разширим съществуващия корпоративен пакет „България Здраве“ като предложим в него и нови покрития, които да подпомогнат служителите в решаването на широк кръг от проблеми, породени от тревожност, депресия, изтощение, стрес, некоректно отношение или загуба на близък човек. Скоро ще финализираме продукта и ще го пуснем на пазара.


   

Накрая един личен въпрос – какво ви мотивира да се завърнете в застрахователния сектор след две годишно отсъствие и кой е бранд имиджът, който искате да наложите на управляваното от вас дружество?

Реално аз не съм се откъсвал от пазара през това време. По-скоро разширих и обогатих опита и гледната си точка, присъединявайки се като Изпълнителен директор към финансова група „Моите пари“, където развивах проекта „Управление на лични финанси“ и имах много по-непосредствен и пряк досег с пазара, клиентите, променящите се нужди, потребности и нагласи на хората и корпоративните клиенти. Всичко това ми помогна да се завърна отново на по-високо корпоративно ниво, но обогатен и мотивиран за новите предизвикателства на динамичното време, в което живеем. Относно бранд имиджа – аз съм на мнение, че хората, след определена възраст, трудно се променят, а понякога и не е необходимо. Вижданията ми за ценностите, философията, човешките отношения, визията за развитие и налагане на бранда не са се променили и ще се постарая да ги наложа и тук, разбира се, съобразявайки се с корпоративната политика. Хубавото в случая е, че моите виждания и очакванията на акционерите, до голяма степен съвпадат и това бе една от основните причини да приема предизвикателната и отговорна лидерска позиция.

Интервюто взе Венцислав Савов, редактор списание „Мениджър“, бр. 10/2017


Вижте още...

„Застрахователна Компания България Иншурънс" АД покрепи Планинска Спасителна Служба

10 Април, 2024

В началото 2024 година „Застрахователна Компания България Иншурънс“ АД подкрепи Планинска Спасителна Служба. Дарението беше направено съвместно с наш [...]

Прочети още

ЗК България Иншурънс АД успешно премина одит по Система за управление на информационната сигурност в съответствие с изискванията на стандарт ISO/IEC 27001:2022

18 Март, 2024

През месец март 2024 година, "Застрахователна Компания България Иншурънс" АД премина успешно през ре-сертификационен одит по Система за управление на [...]

Прочети още
Login Search call EN
Вход за клиенти Вход за партньори Вход за лечебни заведения
24/7 Център за обслужване на клиенти +359 700 13 555