Bulgaria Insurance

Сънят е важен за здравето

date 3 Август, 2020

Bulgaria Insurance
Научни изследвания доказват, че липсата на сън вреди на здравето. Част от нас го научават по трудния начин - от собствен опит.    

Милиони хора по света страдат от недостиг на качествен сън. Причините са разнообразни - от здравословни до стрес, свързан с работата или личния живот. Леки промени в навиците може да осигурят достатъчно време за сън и да неутрализират последствията от безсънието.

Защо сънят е важен? Защо не можем да спим?

Най-често срещаните причини за смущения на съня са:

  • стрес на работното място
  • навици на живот: прекомерна консумация на кофеин, алкохол, нездравословна диета, и т.н.
  • неподходяща среда за сън - прекалено студено, прекалено топло, твърде тихо или прекалено шумно
  • прекалено много стимулация преди лягане - гледане на телевизия, използване на мобилен телефон, компютърни игри, оживени разговори или др.
  • болка и здравословни проблеми - киселини, тревожност, депресия, проблеми с храносмилането.

Какви са последствията от безсънието?

Сънят е жизненоважен процес. Човешкото тяло го използва за регенерация. Лишаването от сън може да има сериозни последици във всички области от живота ни. Това важи с особена сила, ако е дългосрочен проблем. Ако не спим достатъчно от това страдат всички сфери на ежедневието ни – и работата, и семейството. Преди всичко липсата на сън отслабва имунната ни система, която е нашата естествена защита. Като резултат следват депресия, наддаване на тегло, преждевременно стареене и намалено либидо.

Ето няколко съвета от експертите на България Иншурънс за по-спокоен сън:

  • Направете спалнята удобна за сън и отмора

Ако искате да се отпуснете, може да пробвате с малки промени. Уверете се, че температура е подходяща. Препоръчваме 16-18°C. Добре е осветлението да не е прекалено силно - използвайте жълтеникава топла крушка вместо бяла! Сложете подходящо цвете – например гардения. Вeликолепният й аромат има забележително позитивен ефект върху съня. Нека романтиката се настани в спалнята - тя не е за работа, за гледане на сериали или четене на ФБ постове.

  • Създайте свой ритуал преди лягане

Създайте вечерни ритуали, които ще ви помогнат да се настроите за сън. Вземете гореща вана, пийнете успокояващ билков чай, изпарете няколко капки етерично масло от лавандула и изключете електронните си джаджи или поне използвайте неутрален светлинен филтър.

  • Планирайте деня си

Определени дейности през деня също пречат за спокойния сън. Уверете се, че в следобедните часове не злоупотребявате с кафе. Прекарвайте колкото е възможно повече време на естествена светлина. Избягвайте следобедната дрямка (особено на работното място). Опитвайте да се събуждате и да заспивате по едно и също време всеки ден, за да свикне тялото ви на режим!

  • Изберете правилната позиция за сън

Качеството на съня може да се повлияе и от позицията, в която спите. Някои популярни пози, например „по корем“, изненадващо вредят. Сънят по гръб е най-полезен за гръбначния стълб и намалява симптомите на рефлукс. Ако хъркате или имате сънна апнея, по-добре е да лежите на една страна.

  • Уверете се, че нямате проблеми със съня от медицинско естество

Ако сте опитали всичко от съветите по-горе, и въпреки това проблемът със съня не е решен, потърсете лекарска помощ. Може да има някаква здравословна причина зад този проблем. Водете регистър на вашите симптоми и техники за преодоляване на безсънието, за да можете по-лесно да идентифицирате причината!

Изберете здравните застраховки на България Иншурънс, ако не искате да се притеснявате за това кога и на кого да се оплачете от безсънието. Направете това без изчакване и с бърз достъп до специализирана медицинска помощ. Кликнете тук за подробности!


Вижте още...

Как да действаме при първи симптоми на заболяване?

6 Декември, 2022

Последните години ни научиха на много уроци. Най-важният от тях е как да опазим близките си и себе си. Има обаче и други въпроси, които чакат своя отг [...]

Прочети още

Сигурност и спокойствие по време на учебната година

9 Септември, 2022

Тази учебна година започва с по-малко неизвестни от последните две. Пандемията отшумява. Не се обсъжда старт онлайн. Родителите са спокойни и уверени [...]

Прочети още
Login Search call EN
Вход за клиенти Вход за партньори Вход за лечебни заведения
24/7 Център за обслужване на клиенти +359 700 13 555